Mikor Máriához...DVD-ROM

Mikor Máriához...DVD-ROM könyv borítója

Bukovinai és moldvai népénekek, népdalok Domokos Mária gyűjtéséből

5 (1)
nyomtatás Kedvencek közé
  • Általános fogyasztói ár:3000 Ft
  • Akciós ár: 3000 Ft
  • Az árak tartalmazzák az általános forgalmi adót.
kosárban van

Mikor Máriához...DVD-ROM

Eredeti népzenei felvételek a Magyar tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központja Zenetudományi Intézetének Népzenei Archívumából.

DOMOKOS MÁRIA (Kolozsvár 1942.) népzenekutató és zenetörténész sokirányú érdeklődésében mindig súlyponti helyen volt a moldvai, bukovinai népzene kutatása. A szerkesztésében jelent meg a Magyar Népzenei Antológia sorozatát záró VII. "Moldva és Bukovina népzenéje" CD albuma. A magyar nyelvterület e részét, amely a történelmi Magyarországon mindig kívül esett, Domonkos Pál Péter javaslata nyomán 5. zenei dialektus területnek nevezi a zenetudomány, kiegészítve ezzel a Bartók által megkülönböztetett további négy - Dunántúl, Felföld, Alföld és Erdély - zenei dialektust. A DVD-ROM Domonkos Mária két páratlan értékű gyűjtését tartalmazza az 5. zenei dialektus területről. Az egyik egyetlen énekes, GÁSPÁR SIMON ANTAL repertoárját felölelő hangdokumentáció. A másik KALLÓS ZOLTÁN szakmai együttműködésével, hét moldvai faluban végzett gyűjtés hangfelvételeit tartalmazza.
E két terület a csíksomlyói Mária-kegyhely közelségében a római katolikus vallás hagyományainak leghívebb őrzői közé tartozik. A gyűjtött anyagban is jelentős helyet foglalnak el a népénekek, a magyar latin nyelvű liturgikus énekek. Ugyanakkor a népdalhagyomány is számos becses zenei régiséget, sokvertszakos balladát, keservest és történelmi éneket őrzött meg.

Hozzászólás írása

A véleményezések csak moderálás után jelennek meg. Az e-mail címet kérjük megadni - nem adjuk közre az oldalon, harmadik félnek nem továbbítjuk és kéretlen levelet sem küldünk.

Webdesign, sitebuild és front-end fejlesztés