Arany Piroska
Kendőmesék

Kendőmesék könyv borítója

 • Kiadó: Magyar Kultúra Kiadó
 • Szállítás: 3 munkanap
 • Oldalak száma: 223
 • ISBN: 978 963 06 5366 4
 • Nyelv: magyar
 • Kiadás éve: 2008
 • Borító: ragasztott papírkötés, 145 x 205 mm
 • Súly: 295 gr
2.7 (3)
nyomtatás Kedvencek közé
 • Általános fogyasztói ár:1800 Ft
 • Akciós ár: 1800 Ft
 • Az árak tartalmazzák az általános forgalmi adót.
kosárban van

Kendőmesék

Ajánlás:

„Az ember életének története: figyelmének története.” 1

Haírásban, képben, műalkotásban szeretnénk közölni valamit, akkoraligha tehetünk mást – merítünk az emlékezetünkből, az pedigbizony szelektív. Olyan mélységben, ahogy Arany Piroska szólemberi létünkről, csak az beszélhet, aki nagyon figyelt korábban(és most is) a környezetére és önmagára. Meg kellett látnia ugyanis(és nem csak néhány percig vagy óráig) a hétköznapi történéseketfolyamatosan átszövő törvényszerűségeket; de a különösséget, azünnepit és a szokatlant is. Mindazokat a motivációkat, amelyek aformális mögötti (előtti?, fölötti?) szférában működtetik a lányokés fiúk; a nők és férfiak; a szegények és gazdagok; a szolgák ésszolgatartók; az aljasok és leleplezőik; az ellenségek és barátok;a gyerekek és felnőttek; a fiatalok és öregek; a tanulók és tanítókkapcsolatait… Régi és mai változatban egyaránt.Látszólag egyszerű ez. „Csak le kell írni” azokat a történeteket,amelyek kendők viselése (ajándékozása, lopása…) kapcsán vagytanítói (gyermeki, női, anyai, nagymamai…) figyelmünk menténformálódnak. Ahhoz azonban, hogy ebből olyan könyv szülessen,amely nem csupán szociológiai szempontból érdekes, íróvá ésszerkesztővé kellett lennie a szerzőnek. Arany Piroska laza csoportosításútörténetei – a „kendő-ciklus”, a pedagógiai munkásságotérintő „esettanulmányok”, valamint a korosztályok között feszülőkonfliktusokat oldani is képes bizalom-mesék egyaránt – lebilincselőolvasmányok. A legszebb a dologban, hogy sem a történetekben,sem a hozzájuk rendelt stílusban nem találunk hazugságot.

2008. május 29. Wenczel Imre

1 Pilinszky János híres mondatát pl. Bogyay Katalin is idézi a költőről szóló képeskönyvében
Gondolatok a Kendőmesékhez:

Egy távoli, fagyos világban, eszkimó asszonyok mindennapjai érlelték a következő mondatokat: „A férfi képes arra, hogy hamis örömökben lelje kedvét, hogy pénz, hírnév, siker töltsék ki az életét. A férfi talán le is élné ekként az életét, s csak a halál pillanatában döbbenne rá, hogy valaminek, talán a legfontosabbnak híján volt egész élete során. A férfi képes erre, az asszonyok nem. A férfiakat az asszonyok kötik a világ teljességéhez. Az asszonyok szeretnek és gondoskodnak, és ez a szeretet és gondoskodás megóvja a férfiakat attól, hogy hamis életet éljenek.Minden asszonynak tudnia kell, hogy az ő szeretete és gondoskodása nélkül elvadulna a Föld.” Azok a rég sehol sincs falusi, asszonyok, akik ennek a kötetnek a hősei, ugyanilyen őrzők, megtartók, férfimentők, családmentők.Ahogy Arany Piroska Kendőmeséit olvasom, eszembe jut egy gyerekkoromban hallott, a kislány számára, aki voltam,akkor érthetetlen mondat: „A kötény sok mindent eltakar…”Ma már, tudom milyen ez a kötény…Hát ennek a köténynek a titkába enged bepillantást Arany Piroska.S látunk asszonyi praktikát, hűséget és fájdalmat, játékot és alkalmazkodást, bátorságot és megadást, halk könyörgést és könnyes háborgást.Látjuk az életet. Asszonyok életét.Az elvarázsolt és elátkozott pillanatokat, melyek az asszonyok mellé szegődnek, hogy sikerüljön, amire születtek: gondoskodással megóvni a Földet. Megóvni az övéiket.

Schäffer Erzsébet

Tartalomjegyzék:
KENDŐMESÉK 9
Asszonyok nagykendőben 11
Piros kendőm 14
Templomi kendő 20
Lopott kendő 27
Nanó kendő 33
Marcsa fekete kendője 39
Amáli kendője 47

KÜZDELMES XX. SZÁZADUNK 53
Rózsaszínű tábori lapok (Pásztor József nagyapámról 1914 - 1918.) 55
Egyszerű rítusok 83
Marci anyja (G. Margit néni 1903 - 1984 emlékére) 89
Keskeny sikátor... 101
"Ne vessünk semmit" 107
Románc 1933 121
Mint a sólyom 128
Élhetetlenség 139
Asszonykéz - aranykéz (Bakó Samu története) 150

MÉG KICSI AZ EMBERFIA 161
Kiscsikók pányván 163
Ha megnövünk... 166
Jóságkártya és szívecskék 169
Váratlan fordulatok 173

BIZALOM - MESÉK 177
Mama vasárnapja 179
Pihen a mama 179
Csakis őrangyallal... 183
Ringatás 185
Lydia vadgalambja 187
A tavalyi jérce 190
Ha volna... 194
Őrangyal pipafüstben 197
Jobb, mint az igazi 201
Előre kettő, három, négy... 204
A vasorrú bába 207
Megszokás 210
Lelkisegély 213
Az öregúr 216
Az utcánkban lakik 218
Messzivágy 219

Hozzászólás írása

A véleményezések csak moderálás után jelennek meg. Az e-mail címet kérjük megadni - nem adjuk közre az oldalon, harmadik félnek nem továbbítjuk és kéretlen levelet sem küldünk.

Webdesign, sitebuild és front-end fejlesztés