Darmos István
Folklór alapismeretek

Folklór alapismeretek könyv borítója

Munkáltató könyvsorozat folklórismeret tantárgyhoz a művészeti iskolák néptánc tanszaka alapfok 3-6. osztálya számára

  • Kiadó: Magyar Kultúra Kiadó
  • Szállítás: 3 nap munkanap
  • Nyelv: magyar
  • Kiadás éve: 2014
  • Borító: tűzött papírkötés, 205 x 295 mm
  • Súly: 490 gr
4.8 (5)
nyomtatás Kedvencek közé
  • Általános fogyasztói ár:5920 Ft
  • Akciós ár: 4740 Ft
  • Az árak tartalmazzák az általános forgalmi adót.
kosárban van

Folklór alapismeretek

Ha most megrendeli a sorozatot, 20% kedvezményt tudunk biztosítani az árból, így 5.920,- helyett 4.740,- forintba kerülnek a munkáltató folklórtankönyvek.

2013. évben a minisztérium bevezette a művészeti iskolákban a néptánc oktatáshoz az új tananyagtartalmat - ennek kidolgozásában magam is részt vettem a minisztérium felkérésére -, amely mind a gyakorlati oktatásban, mind az elméleti tárgyaknál új, kötelező tananyagot írt elő.
Az elméleti tárgyaknál kötelező a folklórismeret oktatása. Ebben is - mint a gyakorlati oktatásnál - egy spirális szerkesztési elv érvényesült, azaz egy-egy néprajzi téma - népszokások, gyermekélet, tánckultúra - minden évben visszatér, egyre mélyebb ismeretanyaggal. Ez a pedagógusok számára sokkal nagyobb felkészülést igényel, mint a korábbi években, amikor is egy év anyagában csak a kalendáris ünnepekkel, vagy az emberi életfordulókkal kellett foglalkozni, hiszen ilyen témájú néprajzi szakirodalom mindenki számára elérhető volt. Az új tananyagtartalomnak megfelelő könyv, kézikönyv, munkafüzet, sehol máshol nem készült, nem jelent meg, az egyetlen oktatáshoz használható segédanyag a Magyar Kultúra Kiadó sorozata, amely pontosan illeszkedik az új tananyagtartalomhoz.
A kiadványok úgy lettek szerkesztve, hogy a tanulók számára tömören összefoglalt, világos és érthető ismeretanyagot tartalmaznak, helyenként fotókkal, egy-egy szokásszöveggel kiegészítve. E mellett nagyon fontos, hogy minden órai anyaghoz gondolkodtató feladatokat is tartalmaz, amelyeknek közös, tanári segítséggel történő, vagy egyéni megoldásával a tudás elmélyíthető, lemérhető, a tanulók kreativitása fejleszthető, és nem utolsó sorban élmény szerűvé tehető a tanóra. Egy -egy témakör feldolgozása után összefoglalást, és összefoglaló feladatlapot is tartalmaz a munkáltató könyv, amely segít a tanulók ismereteinek rendszerezésében, és akár a tudás felmérésében, és számonkérésében is használható.
A legutolsó év anyaga a táncfolklorisztika, amely gyermekek számára megfogalmazva, feldolgozva tudomásom szerint ilyen formában még soha, sehol nem jelent meg. Kizárólag felnőttek számára tudományosan megszövegezett kiadványok léteznek ebben a témában.

A kiadványok mindenképpen munkáltató könyvként használandók, tehát a gyermekek kezébe kell adni, lapozgassák, olvasgassák, oldják meg a feladatokat, így mindenképpen sokkal eredményesebb lesz az oktatási folyamat, mint amikor semmi nincs a gyermek kezében, akármennyire is jó, felkészült a pedagógus. Én magam a gyakorlat során is kipróbáltam a kiadványt - ebből tanítok szeptembertől - és gyakorlati tapasztalatom, hogy gyermekek sokkal jobban szeretik a néprajzot, és sokkal több ismeretet szereznek ezáltal, mint más formában történő oktatás során.

Darmos István

Ha a tartalomjegyzéket kívánja megtekinteni, kérem kattintson a főoldalon található kiadványok valamelyikére.

Hozzászólás írása

A véleményezések csak moderálás után jelennek meg. Az e-mail címet kérjük megadni - nem adjuk közre az oldalon, harmadik félnek nem továbbítjuk és kéretlen levelet sem küldünk.

Webdesign, sitebuild és front-end fejlesztés