• Főoldal
  • Zene
  • Daloló-muzsikáló Rábaköz - CD és CD ROM egyben

Daloló-muzsikáló Rábaköz - CD és CD ROM egyben

Daloló-muzsikáló Rábaköz - CD és CD ROM egyben könyv borítója

Rábaközi népdalok, népszokások, népzenei feldolgozások

0 (0)
nyomtatás Kedvencek közé
  • Általános fogyasztói ár:2980 Ft
  • Akciós ár: 2980 Ft
  • Az árak tartalmazzák az általános forgalmi adót.
kosárban van

Daloló-muzsikáló Rábaköz - CD és CD ROM egyben

Rábaköz a Kisalföld sajátos kistája az "Öreg"-Rába, a Kis-Rába és a Rábca folyók által határolt terület. Földrajzi szempontból tekintve folyók által feltöltött sík vidék, amelyet apró patakok, erek hálóznak be. A vizek hordaléka a kavics és az arra lerakódott öntéstalaj jó adottság, lehetőség a mezőgazdálkodás számára. Évszázadok óta fejlett állattartás, állattenyésztés folyt ezen a vidéken, dús legelőin távolabbi településekről nyugatra vásárra hajtott gulyákat, nyájakat is itattak és legeltettek itt. A közismert rábaközi dal őrzi ennek emlékét:
"...Szili kút, szanyi kút, szentandrási, sobri kút."
A Rábaközt ölelő folyók szabályozásukig sokszor elárasztották a falvakat is, de a vizek éltető ereje táplálta a mezőket, réteket, hajtotta a malmok kerekeit.
Az egykori táj mai tanúi a Fehér-tó, a Barbacsi-tó, a Király-tó (ez utóbbihoz fűződik a Hany Istók legendája) és a Hanság déli mélyfekvésű nyúlványain elterülő ligeterdők a mai Rábaköz kultúrtáj üde színfoltjai méltán állnak természetvédelem fölött.
A tájegység jellegzetességei a mestergerendás lakóházak, azok berendezései, a csodálatos csornai, kapuvári és szanyi népviselet, a kékfestő és rábaközi perec. A döri és csornai fazekasok, a bogyoszlói fafaragók, a hímző asszonyok, a babkészítő alkotásai mesterségbeli tudásról és szépérzékről vallanak. Az itt élők gazdag szellemi értékeket is őriznek, a jeles napi népszokások közül kiemelkednek a pünkösdölés, a balázsjárás, a karácsonyi ünnepkör eseményei, de a búcsút nyitó feszes verbunk és karéj, a rábaközi dús és a lakodalmi táncok is messze földön híresek.
A most felhangzó dalokat jelenleg is működő öntevékeny művészeti csoportok tolmácsolják, ezért élő népzene. Gyökerei azonban gyakran mélyre nyúlnak, évszázadok emlékeit hozzák a felszínre, így válik újabb és újabb nemzedékek műveltségének részévé.

Horváth Győző

1. A Rábának mindkét partja
2. Rábaközi népdalok
3. Gyermekjátékdalok
4. Betyárdalok
5. Balázsjárás
6. Rábaközi népdalcsokor
7. Katonadalok
8. Pünkösdölő
9. Betlehem városba'
10. Üdvözlégy kis Jézus
11. Mostan kinyílt
12. Pásztorok, ne aludjatok
13. Hangszeres népzene
14. Rábaközi bokréta

Gyűjtők: Dr. Barsi Ernő, Bartók Béla, Horváth Győző, Kodály Zoltánné, Vargyas Lajos, Veres Sándor
Előadók: Arany Páva Népdalkör (Csorna), Csornai Bárdos Kórus, Farádi Általános Iskola énekkara, Garabonciás Együttes (Csorna), Mákvirág Népzenei Együttes (Csorna), Rábaközi Citerazenekar (Csorna), Rezeda Népzenei Együttes (Dunaszeg), Vági Rábakör (férfikar)

CD-ROM tartalomjegyzék:
Rábaköz népzenéje - Dr. Barsi Ernő néprajzkutató, 120 kép a Rábaközről, Rábaközi táncok - filmrészletek

Hozzászólás írása

A véleményezések csak moderálás után jelennek meg. Az e-mail címet kérjük megadni - nem adjuk közre az oldalon, harmadik félnek nem továbbítjuk és kéretlen levelet sem küldünk.

Webdesign, sitebuild és front-end fejlesztés